Bonton punjenja

[ The etiquette of the charging - English version ]

 

Iako kod nas još nema previše električnih automobila, na nekim lokacijama je veća koncentracija pa tako postoji i veća šansa da na punionici sretnete još nekoga, a sa povećanjem broja električnih vozila biti će sve bitnije da se pridržavamo nekih smjernica za optimalno korištenje javnih punionica:

  • nemojte parkirati na mjestima predviđenim na punjenje
  • nakon završetka punjenja pomaknite auto i oslobodite punionicu drugima
  • imajte obzira prema drugim vozačima električnih vozila, osobito ako su iz daleka
  • ako ste u mogućnosti, pomozite drugima sa problemom oko punjenja (ne znaju gdje, nemaju karticu za punjenje, itd.)

 

"Pametnjakovići"

Jedan problem sa kojim se možete susresti - osobito na lokacijama gdje se električna vozila rijetko pune - su pametnjakovići koji punionice koriste kao parkiralište, pa kada dođete na punjenje ne možete se parkirati blizu punionice. Vozači na fosilna goriva ovo vjerojatno ne čitaju, tako da im nema smisla davati savjete i upućivati molbe oko toga. Kolega je došao na odličnu ideju koju možete primjeniti ako imate dovoljno dugačak kabel za punjenje (minimalno 7-8 metara):

  • parkirate svoj auto ispred ovih koji blokiraju punionicu
  • upalite 4 žmigavca
  • priključite kabel za punjenje
  • sjednete u obližnji kafić s pogledom na punionicu
  • uživate u pogledu dok "pametnjakovići" gube živce jer je sada njima netko napravio istu stvar koju su oni napravili vama

Svoje daljnje akcije prilagodite ovisno o razvoju situacije i tome koliko su vam digli živac - možete se pojaviti nakon desetak minuta i pustiti "pametnjakovića" van ili cijelu igru malo rastegnuti pa pričekati da oni pozovu policiju (kojoj ćete rado objasniti da ste ostali bez baterije i niste imali izbora nego ovako stati kad su "pametnjakovići" zauzeli mjesto rezervirano za punjenje).

OPREZ! Neki "pametnjakovići" - osim što su jako "pametni" - znaju biti i skloni nasilju kada na sebi iskuse stvari koje obično oni rade drugima.

 

Dnevni parking

Sva parkirna mjesta pored punionica isključivo služe za punjenje električnih vozila - to nije parkiralište rezervirano za električna vozila i nakon završetka punjenja svoj automobil trebate prebaciti na normalno parkirno mjesto.

Uvijek treba razmišljati o drugim vlasnicima električnih vozila na način da se i vi možete nači u situaciji tog nekog drugog tko se neće moći puniti zato jer je auto ostao na punionici puno dulje nego je bilo potrebno i time blokira sve druge.

Takve situacije su vani riješene na vrlo jednostavan način - 30min nakon završetka punjenja vozila počinje dodatna naplata koja je veća od samog troška punjenja, pa se auti brzo miču jer im se ne isplati ostati.

 

Brzina punjenja

Ovisno o tipu punionice i električnog automobila, punjenje može trajati od 15-20 minuta pa do nekoliko sati, a hitnost punjenja ovisi o tome da li ste na putu gdje se trebate čim prije napuniti i ići dalje ili ste otišli u shopping na 3 sata.

Generalno se trudim imati obzira prema onima iz daleka, a ako sam u mogućnosti (ne žuri mi se ili imam dovoljno baterije) puštam ih da se napune prije mene - u nadi da će i drugi imati slično razumijevanja kada budem negdje daleko od kuće.

Ako ste priključeni na punionicu i punjenje će dugo trajati (više od npr. 1-2h), možda možete napraviti ustupak i pustiti ispred sebe nekoga tko se može dopuniti u kraćem vremenu.