Hibrid vs PHEV (plug-in hibrid) vs električno vozilo

Zaključili ste da više ne želite auto sa klasičnim motorom s unutarnjim sagorijevanjem - čestitamo, dobra odluka! Postavlja se pitanje kako pravilno odabrati, kada ima toliko različitih vrsta pogona, a izbor je sve veći i veči...

 

Na zalost, stvari nisu uopće toliko banalne kako se čine na prvi pogled i odabir vrste pogona u vasm automobilu treba ovisiti - osim o željama - i o stvarnim potrebama, načinu korištenja i mogućnosti punjenja.

 

Hibrid

Krećemo sa hibridnim pogonom jer je po načinu koristenja najbliži klasičnom automobilu - vozite dok se ne upali rezerva, tankirate na prvoj benzinskoj i vozite dalje. Nema potrebe za dodatnim koracima i punjenjem baterije, a ušteda na gorivu dolazi od efikasnijeg pogona.

 

Hibridni pogon je vrlo štedljiv u skoro svim režimima vožnje, a osobito gradska voznja gdje ima puno stani/kreni i otvorena cesta. Iznimka je jedan slučaj - brza voznja po autocesti. Pri brzini od 120km/h Toyota hibridi troše otprilike 5l/100km - nakon toga potrosnja počinje strelovito rasti, a sa potrošnjom i buka motora koji često zna otići u dosta velike (i glasne) okretaje.

 

To je ujedno i idealan izbor u većini slučajeva osim ako redovito i vozite brze duge relacije po autocesti.

 

EV - Električno vozilo (čista struja)

Automobil sa čistim električnim pogonom je najštedljiviji, ali ujedno ima i najveće ogranicenje - doseg sa jednim punjenjem baterije, te vrijeme čekanja dok se baterija ne napuni.

 

Večina starijih i manjih EV ima doseg s jednim punjenjem manji od 200km, čime su se pokazali najbolje u gradskim i prigradskim vožnjama. Ako trebate na dulji put onda treba računati na stajanje svakih 1-2h i čekanje barem 1h da se baterija napuni.

 

Ako to rijetko radite, recimo 1-2 puta godišnje, onda takav dulji put moze biti zanimljiva prilika za upoznati gradove i mjesta gdje inače ne bi stali, a sami put koji se produlji za nekoliko sati nije veliki problem. Međutim ako npr. imate vikendicu koja je 300km daleko i idete tamo često za vikend, onda put od 4h koji postane 7-8h više nije opcija. Plus nesigurnost - što ako jedina punionica u krugu 100km ne radi, a vaša baterija je prazna? Ili punionica radi, ali vec nekoliko drugih vozila čeka u redu ispred vas. Nezgodno.

 

Noviji EV imaju baterije sa kojima se - pod uvjetom da ne vozite brže od 110-120km/h po autocesti - može prijeći više od 300km, što je već skroz upotrebljivo i za povremeni dulji put. Ako redovito vozite dalje destinacije, jedini EV koji ima smisla je Tesla zbog dobro razvijene mreze brzih punjača.

 

Ukoliko ste odlučili da je ovo vaš izbor, pogledajte na što sve treba obratiti pažnju kod kupovine električnog vozila.

 

PHEV - Plug-in hibrid elektricno vozilo

Ovakvi automobili su kombinacija svega gore navedenoga - ima bateriju sa kojom se moze prijeći 30-40km (noviji i duplo više), ima klasični motor sa unutarnjim sagorijevanjem koji se pali kada se potroši baterija ili kada trebate više snage/ubrzanja nego je moguće razviti samo iz baterije.

 

Na prvi pogled, ovo je idealna varijanta sa kojom se na kraćim relacijama vozite samo na struju (npr. po gradu, na posao i slično), a imate i varijantu za dulji put kada ne morate razmisljati o punjenju. I to sve stoji, stvarno je optimalna kombinacija uz jedan sitan i mali:

 

...ALI...

 

Za razliku od potpuno električnih vozila koja (u najvećem broju slučajeva) imaju mogućnost brzog punjenja pa to iskoristite za kraću posjetu shopping centru, baterija u plug-in hibridima treba nekoliko sati da se napuni. Što znači da je preduvjet za optimalno korištenje takvog automobila mogućnost redovitog punjenja - po noći kod kuće ili po danu na poslu, jer tek tada svaki dan imate 30-40km koje prelazite u maksimalno štedljivom načinu voznje (na struju) bez potrebe za paljenjem motora s unutarnjim sagorijevenjem.

 

Ako nemate mogućnost punjenja kod kuće ili na poslu, ovo nije vozilo za vas i radije uzmite potpuno elektricno vozilo čija velika baterija ce trajati danima za vožnju po gradu i napuni se za 1h - ili obični hibrid.

 


 

Elektricna vozila su sigurna buducnost, samo je pitanje koliko brzo ce ta budućnost postati sadašnjost jer se prije toga moraju riješiti jos brojni praktični problemi - od veličine baterija i dosega, brzine punjenja  i dostupnosti punionica na nekim prometnim pravcima, pa sve do svijesti ljudi koji se trebaju naučiti da ostavljanjem EV na punionici satima nakon što je završilo punjenje blokiraju sve druge u korištenju punionice.

 

Isto tako je bitno napomenuti da kod svih gore navedenih vrsta vozila potorošnja moze varirati i biti veća i do 2-3 puta od idealne, pa je bitno informirati se o optimalnim načinima vožnje.

 

(Krešimir Kos, 08/2021)