Lagano gradsko prometalo

Koncept

U nastavku slijedi opis onoga sto zamišljamo kao idalno gradsko vozilo za 1-2 osobe. Zašto samo 1-2 osobe? Kada u vrijeme jutarnje gradske gužve pogledate sve te aute, rijetko kada se u njima vozi više od jedne osobe, što znači da je to stvarna svakodnevna potreba.

Inspiracija

 


Prvi očigledni uzor je švicarski SAM - http://cree.ch. Kod njega je sve bilo dobro riješeno, jedino što bi bilo bolje da su LiPo / LiFePo4 baterije umjesto olova, pa bi težina bila barem za 100kg manja a trajnost baterija duža.

 

 

 

 

 

 


BugEV je kit za samogradnju koji se prodaje u Americi - jednostavnije je konstrukcije, koristi kotače od mopeda (dobro radi manjeg otpora kotrljanja, ali ujedno i loše radi manje kontakt površine na cesti), ima puno lošiji ovjes (ako Ameri kažu da je loš, to znači da je na našim cestama neupotrebljiv), ima samo jedno sjedalo, a kabina je polu-otvorenog tipa.

 

 

 

 

 

 

 


E-trike se prodaje kao set nacrta za samogranju na stranicama
http://mevltd.co.uk/etrike.htm kao stabilnija zamjena za skuter, zabavno vozilo za slobodno vrijeme ili jednostavno prometalo za odlazak na posao. Šasija je napravljena od okruglih ili kvadratnih čeličnih cijevi sa neovisno ovješenim kotačima - dvostruke vilice naprijed, te iza stražnja vilica s motocikla. Rollbar je zgodan sigurnosni detalj.

 

 

 

 

Glavne karakteristike

  • primarna namjena - gradska vožnja

S jedne strane to ograničenje znači da njime nećete moći na more bez stajanja za dopunu baterije ili dodatnih baterija, a s druge strane to isto tako znači da sa sobom nećete stalno vući tristo kila baterija koje vam ne trebaju.


  • doseg oko 60km i maksimalna brzina 70-80km/h

Ako se ograničimo na gradsku vožnju, doseg od 60km je dovoljan za otići na drugi kraj grada i vratiti se nazad bez potrebe za punjenjem baterija (npr. u Zagrebu kao najvećem gradu, od Sesveta do Jankomira i nazad ima nekih 45km). Ili za put na posao iz okolnih mjesta (Samobor, Jaska, Karlovac, Križevci, Ivanić Grad, Petrinja) sa punjenjenjem baterija za povratak.

Brzinom od 70-80km/h to neće biti najbrže vozilo na cesti, ali će biti dovoljno za normalno sudjelovanje u prometu po bržim gradskim i međugradskim prometnicama.


  • mala težina

Vozilo bez baterija ne bi trebalo težiti više od 200-250kg. Manja težina znači i manju potrošnju struje, što znači manje baterija što opet znači manju težinu, jednostavniju konstrukciju, cijenu...


  • 3 kotača - dva naprijed i jedan iza (pogonski)

Takva koncepcija je puno stabilnija nego 2 kotača iza i 1 naprijed, a jedan stražnji pogonski kotač znači jednostavniju konstrukciju bez diferencijala sa pogonom preko lanca ili remenice. Alternativno se može koristiti i jači HUB motor (npr. Cromotor) u stražnjem kotaču.


  • dva sjedeća mjesta u tandem izvedbi (jedno iza drugoga)

Prema primarnoj namjeni, riječ je uglavnom o jednom putniku tj. vozaču, ali mjesto za još jednu osobu je vrlo poželjna karakteristika koja na dužinu vozila dodaje oko 60cm.

Tandem raspored sjedala je praktičan zbog manje širine vozila i centralno raspoređene težine, što je dobro za stabilnost i držanje ceste.

Alternativno se može napraviti normalni raspored sjedenja sa dva sjedala jedno pored drugoga - vozilo bi tada bilo širine automobila, a višim postavljanjem sjedala bi se mogla dobiti manja dužina vozila (kao Smart).


  • zatvorena kabina

Za cjelogodišnju upotrebu vozila potrebna je zatvorena kabina koja štiti putnike od kiše, snijega i hladnoće - s poželjnim grijanjem, makar samo za odmagljivanje prednjeg stakla.

Dio topline bi se vjerojatno mogao dobiti i od hlađenja motora i kontrolera koji su smješeni ispod stražnjeg sjedala - recimo jednostavnim prebacivanjem klapne koja će topli zrak umjesto van (ljetna postavka) preusmjeriti u kabinu kada dođu hladniji dani.

Osim takvog posrednog grijanja, vjerojatno je nužan i dodatni grijač s ventilatorom koji odmagljuje prednje staklo.


  • jednostavna konstrukcija

Pretpostavka je da se neće pronaći firma zainteresirana za proizvodnju ovakvog vozila - zbog toga cijela konstrukcija treba biti jednostavna za izvedbu i projektirana tako da se može napraviti u samogranji bez specijalnih alata ili materijala. Recimo nešto u stilu popularnih uradi-sam sportskih automobila Caterham Seven kod kojih je čelična space-frame konstrukcija obučena u aluminijske panele koji čine karoseriju.

Pretpostavljam da ima ljudi kojima nije stran ni rad sa plastikom, ali je to za veliku večinu neizvedivo - eventualno kad bi se našlo više interesenata, a tada bi imalo smisla i šasiju dati raditi negdje na jednom mjestu radi kasnije lakšeg atesta i homologacije.

 

Važan dio ove točke je i korištenje gotovih dijelova - sa rabljenih automobila (donora) ili novih dijelova koji su dobavljivi i odgovaraju za tu namjenu. Prednji/zadnji ovjes, kočnice, svjetla, žmigavci, volan, pojasevi, vjetrobransko staklo, brisač - sve su to dijelovi za koje je vjerojatno lakše dobiti homologaciju ako se već koriste na nekim vozilima. 

 

Ovaj dokument je nastao nakon inspirativnih rasprava sa odličnom ekipom na Artasovom forumu E-Vozila - prvo kao podsjetnik sebi za ideje i zaključke do kojih sam došao, a povremeno je koristan za uputiti ekipu da se iste stvari ne moraju ponavljati i pisati iznova.

Krešimir Kos, 2011.